Dzisiaj przetłumaczę dla was kolejny post z bloga Cande. Tym razem jest to przepis na włoskie kluski z dynią, szczerze mówiąc jestem ciekawa i na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Zapraszam do czytania!
12/05/2016
Domowe gnocchi z dyni
Cześć przyjaciele, dziś przychodzę z super super przepisem, w który nie będziecie w stanie uwierzyć, jak wiecie Rug jest fanem makaronu i tym razem chciał mnie zaskoczyć jakimś pysznym gnocchi.
POTRZEBUJEMY
- Jeden średni słodki ziemniak
- 4 plastry dyni
- Łyżka oleju
- 3/4 szklanki chudego ricotta
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- Sól i pieprz
- Śmietanka
PRZYGOTOWANIE
Pierwszą rzeczą, jaką możemy zrobić, to ugotować warzywa, kiedy są już miękkie zdejmujemy je z ognia i ostudzamy. Gdy będą zimne możesz dodać płyny (jajko, olej i ricotta) przyprawiasz to dobrze, a teraz nadszedł czas na dodanie skrobi i otrębów owsianych, mieszając wszystko tak, aby miało formę ciasta. Jeśli widzisz, że to się ze sobą nie łączy, dodaj więcej skrobi. Wtedy przykryj to dobrze i pozostaw w lodówce przez 40 minut.
Kiedy masa już się wyrobi zrób rolki i pokrój na kwadraty tworzące kluski gnocchi, w końcu umieść we wrzącej solonej wodzie, przewracaj je tam, a jak będą się unosić to znaczy że są już gotowe, umieść na nich śmietankę i dużo parmezanu.
Mam nadzieję, że polubicie je tak bardzo jak ja, ten przepis jest na 4 lub 3 osoby, lub jeśli masz chłopaka który dużo je, wtedy na dwie pełne porcje, hahaha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz